Resepi Masakan Melayu

 Sambal Tumis Udang Petai Sedap dan Mudah!


Bahan bahan kisar :

4 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

15 tangkai cili kering


Bahan bahan lain :

Setengah cawan minyak masak untuk menumis

Setengah cawan air perahan asam jawa/ 1 sudu sederhana pes asam jawa

Garam dan gula

15 ekor udang

1 biji bawang merah dihiris kasar

Petai 2 papan


Cara-cara :

1 - Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar halus sehingga naik bau dan pecah minyak

2 - Masukkan air perahan asam jawa/pes asam jawa. Gaul sebati.

3 - Masukkan petai dan gaul rata

4 - Masukkan udang dan bawang yang dihiris kasar

5 - Masukkan perasa, garam, gula secukup rasa

6 - Masak sehingga pekat, dan siap dihidangkan

Comments