Resepi Masakan Melayu
Sambal Tumis Udang Petai Sedap dan Mudah!
Bahan bahan kisar :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
Bahan bahan lain :
Setengah cawan minyak masak untuk menumis
Setengah cawan air perahan asam jawa/ 1 sudu sederhana pes asam jawa
Garam dan gula
15 ekor udang
1 biji bawang merah dihiris kasar
Petai 2 papan
Cara-cara :
1 - Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar halus sehingga naik bau dan pecah minyak
2 - Masukkan air perahan asam jawa/pes asam jawa. Gaul sebati.
3 - Masukkan petai dan gaul rata
4 - Masukkan udang dan bawang yang dihiris kasar
5 - Masukkan perasa, garam, gula secukup rasa
6 - Masak sehingga pekat, dan siap dihidangkan
Comments